Norr Tell You

Norrtälje konsthall, 2004

Interaktivt projekt med inlånade objekt från olika verksamheter i Norrtälje och Roslagen, fotografier och intervjuer, vepaaffischer.

 

Spännande frågor om platsen där vi bor

Hur vore Norrtälje utan hav?
Det är en av frågorna som ställts till de företag som medverkar i Izabela Knochenhauers konstprojekt Norr Tell You, som visas på konsthallen. Motala, är ett av svaren. Per Gessle utan musik, är ett annat. Frågorna kretsar kring kultur, identitet och företag. Hur vi ser på oss själva och varför vi är i Norrtälje. Frågor som får tankeväckande svar. Frågor och svar finns uppsatta här och där i konsthallen, bland föremål ur företagens produktion. Pappersrullar, handdukar och garnhärvor har sällskap av en postcykel och små pappaskar. Här finns allt från storföretaget Hallsta pappersbruk till små butiker, jordbruk och hantverksföretag. Alla är de en del av det arbetsliv som finns runt om oss och som Izabela Knochenhauer utforskar. Det blir ett spännande möte med prylar som berättar om den plats vi lever på. Många av sakerna väcker dessutom nyfikenhet. Vad är det för nånting som h änger där på väggen och varför har glasburkarna i fönstret så starka färger?

Det är lätt att känna igen sig i den bild hon ger i sitt projekt, där också en serie fotografier från arbetsplatser ingår. Ett par större industrier, offentliga arbetsplatser och en hel del hantverk och småföretag. Samtidigt är många saker okända, små överraskningar som Izabela Knochenhauer bjuder på. Som om hon vill få oss att se på Norrtälje med pigga ögon och upptäcka nya saker. Vad är det för färg på Norrtälje, undrar hon också. Många svarar blått, n ärheten till havet är en stark del av identiteten. Frågorna och svaren kretsar också kring vår historia, de gamla trähusen, rötterna tillbaka i tiden.

Det är både underhållande och intressant att läsa svaren och funderingarna kring vilken roll ett företag spelar, varför det finns, vad man skulle göra med en stor summa pengar och hur det skulle bli om Norrtälje var ett kungarike. I konsthallens lilla rum har Izabela Knochenhauer valt små saker från varje arbetsplats och bjuder på gissningstävling. Vilka prylar hör till vilket föremål, undrar hon. Det är inte lätt att veta alla gånger. Och vad vore en arbetsplats utan sitt fikarum. Det har hon riggat upp längst in, med ett par bord med kaffefläckar och några fula plaststolar. Jodå, visst har det sett ut så på en och annan arbetsplats. Lagom murrigt och inte särskilt hippt, då känner man sig hemma med kaffekoppen.

Norr Tell You är ett konstprojekt som berättar en hel del om Norrtälje och oss som bor h är. Det sträcker ut trådar mellan olika arbetsplatser och väcker nyfikenhet på vad andra gör när de är på jobbet. Det är roligt att försöka gissa vilket företag det är som hör ihop med en grej som ser ut som en liten plättlagg. Och vad kan de där små runda pryttlarna vara för nånting?

Izabela Knochenhauer lyckas ge en bild av vår närmiljö, som handlar om både idag och igår och ger förståelse för hur saker och ting hänger ihop. Utställningen visas till och med 22 maj.

Margaretha Levin
2004-04-21

Norrtälje Tidning